Kaj Chydenius
syntyi Kuusankoskella 1939, vietti lapsuutensa Koillis-Savon Juankoskella ja kirjoitti ylioppilaaksi Joensuun Lyseosta v. 1957. Hän opiskeli musiikkia Sibelius-Akatemiassa ja Helsingin Yliopistossa 1957-65 sekä 1981-82 Moskovan Tsaikovski-konservatoriossa. Opiskeluvuosina Chydenius keskittyi musiikin teoreettisiin kysymyksiin sekä ns. uuden eurooppalaisen taidemusiikin tunnetuksi tekemiseen Suomessa.

Oman sävellystuotannon alku ajoittuu elokuuhun 1964, ensimmäinen laulu oli Lemminkäisen äidin kehtolaulu Eino Leinon näytelmästä Tuonelan joutsen. Nimenomaan laulusäveltäjänä Chydenius on ollut ahkerimmillaan, hänellä on useita tuhansia lauluja suomalaisten runoilijoiden teksteihin. Hän on säveltänyt myös ruotsin, saksan, englannin, ranskan ja espanjankielisiä runoja. Monet lauluista ovat tulleet tunnetuiksi teatteriproduktioiden ja elokuvien kautta, ja Chydeniuksen opusluettelo sisältää musiikit useaan sataan näytelmään.

Kuoro- ja kamarimusiikki (mm. kaksi jousikvartettoa), pari oratoriota ja kantaattia täydentävät säveltäjänkuvaa, jonka elementtejä ovat yhtä hyvin romanttinen yksinlaulu ja lied, kansanlaulut ja iskelmät kuin brechtiläinen poliittinen laulu ja kansainvälinen chanson.

Pro Finlandia 1996
Säveltaiteen valtionpalkinto 2006

   
 

Laulustudio Kaj Chydenius

Tärkein tapahtuma parin viime vuosikymmenen aikana on ollut Laulustudion vähittäinen kehittyminen. Laulustudion idea on kokoontua valitsemaan, tutkimaan ja harjoittelemaan lauluja. Harjoitteleminen on kaikkein antoisinta: ei ole esiintymisjännitystä, kokeillaan erilaisia tulkintavaihtoehtoja, jätetään pois jokin laulu joka ei sovikaan kokonaisuuteen, otetaan tilalle uusia, ja vaikka tehdään uusia, jos kokonaisuus sellaisia vaatii. Aika ajoin viedään ohjelma yleisön eteen, mutta yritetään säilyttää ”studiomaisuus”, jutellaan myös yleisölle ohjelman kokoamisperiaatteista ja taiteellisista tavoitteista. Vältetään pönäkkyyttä ja hienostelua. Olennaista ei ole ”ulkoaoppiminen” vaan runojen sisällön ymmärtäminen ja välittäminen.

   
 

Yhteystiedot

Sähköposti: kaj.chydenius(at)saunalahti.fi
tel. + 358 40 538 6171